Het geheim van boven aan google staan

Overal zie je ze verschijnen. De advertenties met “Bovenaan staan in Google? Meld je dan nu aan en krijg tips die je nergens anders op internet zult vinden!”. Oké, laten we beginnen met het feit dat alles op het internet staat. Niets is geheim en zolang je goed zoekt zal je het vinden. In de komende weken geef ik je tips hoe jij je website kunt verbeteren en hoger in Google kunt komen te staan. Als afsluiter vertel ik je waarom jouw concurrent hoger in Google staat dan jij!

Deze week begin ik met de laadtijd van je website en het verbeteren van je positie in Google. Hieronder vind je vier veel voorkomende problemen bij je eigen website;

Veel bedrijven hebben het gevoel dat zij de geheime sleutel missen. Hoe kom je nou bovenaan te staan in Google? Helaas is hier geen geheim voor. Google rangschikt bedrijven niet op hun persoonlijke voorkeur. Dit gebeurt alleen op basis van advertentie tegoeden. Indien alle bedrijven in de zoekterm geen advertentietegoeden besteden, rangschikt Google de pagina’s op populariteit en efficiëntie. Bijvoorbeeld omdat jouw website erg snel laadt of zeer gebruiksvriendelijk is.

Het gaat mij niet lukken om je dit allemaal uit te leggen in een LinkedIn-post. Daar is het proces te ingewikkeld voor, omdat elke website nou eenmaal anders werkt. Heb jij een website met maar een foto en drie regels tekst? Dan valt er weinig te verbeteren. Heb jij bijvoorbeeld als fotograaf een portfolio met honderden foto’s op je website staan? Dan is er een kans dat je hier iets in kunt verbeteren.

Lazy loading

Wellicht heb je hier al eerder van gehoord. Lazy loading betekent dat de foto’s op je website pas inladen als een bezoeker ze bekijkt. Denk even terug aan de fotograaf met het portfolio. Als je zijn website bezoekt moeten eerst alle afbeeldingen geladen zijn, voordat de website goed werkt. Lazy loading zorgt ervoor dat alleen de foto’s die de bezoeker op dat moment bekijkt, worden geladen. Pas als hij naar beneden scrolt, laden de volgende afbeeldingen weer. Dit zorgt ervoor dat je website efficiënter werkt en hoger in Google komt.

Plug-ins

Voor de mensen die geen platform gebruiken zoals Wordpress, Wix of Shopify zal dit wat minder relevant zijn. Zorg ervoor dat je niet te veel plug-ins hebt. Veel website gebruiken voor bijna alles een plug-in. Een goed voorbeeld van een overbodige plug-in is HTTPS redirect, dit kan je met een beetje research zelf gemakkelijk verhelpen. Zorg dus dat je zo min mogelijk gebruik maakt van plug-ins door uit te zoeken hoe je deze handmatig zelf kunt programmeren. Verwijder ook plug-ins die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt.

Instellen van cache

Cache is eigenlijk het tijdelijk opslaan van gegevens. De hele uitleg en werking van cache hoef je niet noodzakelijk te weten. Toch leg ik het je graag even kort uit. Als ik jou de volgende vraag stel: “Welke kleur heeft jouw auto?”. Dan weet jij dat jouw auto bijvoorbeeld pimpelpaars met een goud randje is. Dit weet jij omdat je hersenen hebben opgeslagen welke kleur auto je hebt. Je hoeft dus niet helemaal terug naar de garage te lopen om te kijken welke kleur je auto is. Dit doet cache ook. Het onthoudt wat de gebruiker van je website al heeft gezien. Hierdoor hoeft hij, als hij terug naar de homepage gaat of een uur later je website weer bezoekt, niet alles opnieuw in te laden.

Combineren van code

Ik wil deze tekst niet maken voor mensen die verstand hebben van websites, maar juist voor de mensen die er eigenlijk relatief weinig of niets van snappen.

Wellicht is het volgende een simpelere uitleg. Jouw website bestaat uit allerlei boeken. In een boek staat dat de kleur van je achtergrond paars is en in een ander boek staan de afbeeldingen van je nieuwe product. Als Google wil weten hoe jouw website eruitziet, dan moet zij alle boeken bij elkaar zoeken. Op basis van die informatie realiseert Google een website. Als zij alle boeken moet doorzoeken, duurt dat natuurlijk langer dan dat je al die boeken bij elkaar voegt en daar 1 boek van maakt.

Nu wat meer technisch. Dit houdt in dat je zo veel mogelijk van je CSS, javascript enzovoort bij elkaar in 1 bestand moet stoppen. Helaas lukt dit niet altijd, maar het is van groot belang dit zoveel mogelijk te doen.

Voor mensen die gebruik maken vaan een platform zoals Wordpress, Wix, Shopify of een ander CMS. Hier kan je waarschijnlijk plug-ins voor vinden die dit voor je realiseren.

Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen. Heb je vragen stel ze gerust.